Przejdź do treści

Udostępnianie zdjęcia z aplikacji Easy Staff

Personale
Ostatnia aktualizacja: 27 grudnia 2025

Aby udostępnić jedno lub więcej zdjęć jako edukator korzystający z Aplikacji Easy Staff, masz dwie opcje: wprowadzenie pojedyncze lub wprowadzenie zbiorcze.

Rejestrowanie zdjęcia z wprowadzeniem zbiorczym

Ta operacja jest zalecana do rejestrowania wielu zdjęć w tym samym czasie dla wielu uczniów.

1. Zaloguj się do aplikacji

Przejdź do przycisku „Rejestracja zbiorcza”, gdzie wyświetli się szereg ikon. Kliknij na „Zdjęcie”.

2. Krok 1 - Dane podstawowe

• Data: to data, dla której chcesz zarejestrować zdjęcia. System domyślnie ustawia aktualną datę, ale możesz ją zmienić, klikając na nią.

• Godzina: system domyślnie ustawia aktualną godzinę, ale można ją zmienić, klikając w pole. Ta godzina zostanie automatycznie przypisana wszystkim uczniom w następnym kroku.

• Wybierz sekcje: wybierz sekcje, dla których chcesz zarejestrować zdjęcia. System domyślnie ustawia wszystkie sekcje, którymi się zajmujesz, ale możesz odznaczyć te, które są niepotrzebne.

• Wstępnie wybierz uczniów: ta opcja pozwala przyspieszyć rejestrację, automatycznie wybierając uczniów. Możesz wybrać spośród:

• Obecni w placówce

• Wszyscy oprócz nieobecnych

• Wszyscy

• Nikt (selekcja ręczna)

Kliknij przycisk „Dalej”, aby kontynuować.

3. Krok 2 - Tytuł i przesyłanie zdjęcia

• Tytuł: wprowadź tytuł dla zdjęcia lub grupy zdjęć.

• Dodaj plik: kliknij przycisk „Dodaj plik” lub „Wybierz swoje pliki multimedialne”.

• Przy pierwszym przesyłaniu zdjęcia zostaniesz poproszony o zezwolenie Aplikacji Easy Staff na dostęp do twojej galerii. Po udzieleniu zgody wybierz żądane zdjęcia i kliknij „Zakończ” w prawym górnym rogu.

• Wybrane zdjęcia zostaną przesłane i wyświetlone. Jeśli chcesz usunąć jedno z nich, kliknij na „czerwony x” na przesłanym zdjęciu.

• Aby przesłać inne zdjęcia, ponownie kliknij „Dodaj plik” i powtórz procedurę.

Po zakończeniu przesyłania kliknij „Dalej”.

4. Krok 3 - Wybór i wprowadzenie danych dla pojedynczego ucznia

• Wyświetlą się karty uczniów w zależności od filtrów wybranych w Kroku 1.

• Wybrane karty będą obramowane na niebiesko. Aby je odznaczyć lub zaznaczyć, kliknij w prawym górnym rogu karty (symbol „V”).

• Wewnątrz karty znajdziesz:

• Zdjęcie ucznia (jeśli zostało przesłane)

• Imię i nazwisko ucznia oraz przynależna sekcja

• Osobna notatka (opcjonalna), klikając na „Napisz tutaj swoją notatkę”.

Po dokonaniu wszystkich zmian kliknij „Dalej”.

5. Krok 4 - Podsumowanie i potwierdzenie

• Znajdziesz podsumowanie rejestracji z datą i liczbą wybranych uczniów, podzielonych według sekcji.

• Aby zapisać, kliknij przycisk „Zapisz” na dole.

Po zakończeniu rejestracji wrócisz do menu z wszystkimi ikonami do rejestracji zbiorczej.

Rejestrowanie zdjęcia z wprowadzeniem pojedynczym

Ta operacja jest zalecana do szybkiego rejestrowania zdjęć jednego ucznia.

1. Zaloguj się do aplikacji

Przejdź do przycisku „Rejestracja pojedyncza”, gdzie wyświetli się kilka ikon.

2. Wybór ucznia

• Wybierz sekcję: wybierz sekcję, do której należy uczeń.

• Wybierz ucznia: wybierz żądanego ucznia z listy.

3. Rejestrowanie zdjęcia

• Kliknij ikonę „Zdjęcie” (pierwsza ikona drugiego rzędu). Otworzy się ekran z:

• Zdjęciem ucznia (jeśli zostało przesłane)

• Imieniem, nazwiskiem i sekcją ucznia

• Domyślną datą

• Domyślną godziną (można zmienić, klikając na nią)

• Tytuł: wprowadź tytuł dla zdjęcia lub grupy zdjęć.

• Dodaj plik: kliknij na „Dodaj plik” lub „Wybierz swoje pliki multimedialne”.

• Zezwól aplikacji na dostęp do galerii, jeśli zostaniesz o to poproszony.

• Wybierz zdjęcia i kliknij „Zakończ”.

• Zdjęcia zostaną przesłane i wyświetlone. Możesz je usunąć, klikając na „czerwony x”, lub dodać inne, powtarzając procedurę.

4. Zapisz lub anuluj

• Aby zapisać rejestrację, kliknij „Zapisz” na dole.

• Aby anulować, kliknij strzałkę „Wstecz” w lewym górnym rogu.

Po zapisaniu wrócisz do ekranu „Rejestracja pojedyncza” z wszystkimi dostępnymi ikonami do rejestracji.

Czy ten poradnik był pomocny?